Milieuvriendelijk wassen doe je zo!
+ Bespaar jezelf een hoop huishoudelijk werk
Milieuvriendelijk wassen is helemaal niet lastig. Vooral niet als ik je uitleg dat minder wassen de belangrijkste tip is. Ik weet niet hoe het met jou zit, maar als ik een huishoudelijk klusje minder vaak hoef te doen, ben ik spontaan één en al oor. Milieuvriendelijk wassen is dus vooral een kwestie van minder vaak wassen. Mooi!
Maar… hoe zorg je ervoor dat de wasmand zo leeg mogelijk blijft? Enne… je zult die wasmachine toch af en toe wel moeten laten draaien. Hoe doe je dat dan zo milieuvriendelijk mogelijk?
Milieuvriendelijk wassen = minder vaak wassen
Om minder vaak te wassen neem ik mijn puberzoon als voorbeeld. Hij verzamelt zijn kleding vooral in zijn kamer en gooit bijna nooit een kledingstuk in de was. Erg milieuvriendelijk, dus!
Tenzij ik hem vraag zijn kamer op te ruimen. Dan zit de wasmand plots tot de nok toe gevuld. Toch help ik hem daarna mee om de was te minimaliseren. Alle kleding in de was doen is namelijk gemakzucht. Hij controleert niet of een kledingstuk erg vies is. Veel kledingstukken blijken maar een halve dag gedragen te zijn. Dan heeft hij later die dag een ander shirt aangetrokken of besloot hij dat het toch wel lekker weer was en dat de spijkerbroek ingewisseld kon worden voor een korte broek.
Er is dus heel veel kleding die helemaal niet gewassen hoeft te worden.
Maar dan de kledingstukken die wel muf ruiken, vies zijn of vlekken bevatten; moeten die wel allemaal gewassen worden? Bekijk dit wasgoed, ruik eraan en beoordeel het.
Milieuvriendelijk wassen = beoordelen of het gewassen moet worden
Een trui die een keer gedragen is, maar muffig ruikt, hoeft niet per sé gewassen te worden en kun je prima buiten aan een hangertje laten luchten. Je kunt kleding zelfs – in een diepvrieszak – een nachtje in de vriezer leggen, waardoor muffe geurtjes verdwijnen. Dit werkt overigens ook prima voor kleding waar kauwgom in vastzit. Na een nachtje in de vriezer kun je het makkelijk verwijderen.
Milieuvriendelijk wassen = vlekken verwijderen
Ben je geneigd om een kledingstuk met een vlek meteen in de was te doen? Dat is vaak niet nodig. Veel vlekken zijn prima te verwijderen met (koud) water, water met een beetje afwasmiddel of met een klein sopje van water en een theelepel wasmiddel. Laat het afwasmiddel of wasmiddel goed oplossen in een kopje water en dep de vlek er meermaals mee in. Dep het daarna ook goed schoon met water en laat het drogen. Is het een erg hardnekkige vlek? Dan is het draaien van een volledig wasprogramma ook niet nodig; laat het kledingstuk een nachtje weken in een emmer met een wasmiddelsopje. Witte was kun je trouwens ook heel goed laten weken in een sopje van water en soda.
Milieuvriendelijk wassen = wassen met een milieuvriendelijk wasmiddel
Nu je de hoeveelheid was geminimaliseerd hebt, hou je het wasgoed over dat wél gewassen moet worden. De keuze voor een milieuvriendelijk wasmiddel is dan het beste; hiermee beperk je de milieuschade tot een minimum. Was op een zo laag mogelijke temperatuur en kies voor het eco-wasprogramma. Wil je witte was een extra oppepper geven? Voeg dan een half kopje soda toe aan het wasmiddel, in het daarvoor bestemde bakje. Je witte was zal kraakhelder uit de machine komen.
Hang de was buiten te drogen en strijk alleen kledingstukken die anders echt te kreukelig zijn. Ook daarmee bespaar je energie (en jezelf nog een huishoudelijk klusje)!